Ongemerkt liggen veel mensen in een verkeerde slaaphouding. Wel staan ze vaak stijf, stram en met rugpijn, hoofdpijn en nekpijn op. Maar hoe komt men in de verkeerde slaaphouding?

Rugligging

Als het matras te hard is en de heupen en billen kunnen niet wegzakken in het matras, ligt men in rugligging vaak met een holle rug. (Je kunt er gemakkelijk de arm ondersteken, dit betekent, geen steun voor de onderrug)  Hierdoor kan het bekken niet kantelen, waardoor de tussenwervelschijven tegen elkaar gedrukt worden. Dit geeft spanning i.p.v. ontspanning, waardoor men meer gaat draaien. Veel draaien belemmerd de diepe slaap. De diepe slaap is belangrijk, omdat in de diepe slaap het herstel plaats vindt van de inspanningen overdag.

Zijligging
te hard matras

Omdat bij een te hard matras de schouders in zijligging niet of bijna niet kunnen wegzakken in het matras, voelen de schouders pijnlijk aan en draait men onbewust op de buik. Hierdoor ligt de nek gedraaid, komt er spanning op de tussenwervelschijven en ontstaan nekklachten.

te zacht matras

Als het matras te zacht is en men heeft geen goede bedbodem, zoals (gaatjes bodem, spiraal, slechte latten bodem of een niet verende boxspring, krijgt men kuilvorming met als resultaat geen ondersteuning voor het lichaam.

Conclusie: Kies altijd voor een goede, verende, ergonomische (aan het lichaam aangepaste) lattenbodem of boxspring.

Goedkope bodems werken niet en verkorten de levensduur van uw matras.