Nekpijn.nl

Door langdurige samenwerking met revalidatie centra’s, fysiotherapeuten, ziekenhuizen en jaren lange ervaring in onze winkel Topslapen in het centrum van Arnhem, hebben wij veel kennis over hoe mensen slapen. Maar ook over nekpijn, nekklachten, rugklachten, en hoofdpijn, whiplash en diverse reumatische aandoeningen zoals Artrose en Artritis, Fybromyalgie en Bechterew. Ook Ehlers Danlos/hypermobiliteitssyndroon is ons niet vreemd.

LEES MEERSHOP OP SLAAPWINKEL.NL

Iedereen heeft wel eens een keer last van nekpijn, schouderklachten of hoofdpijn die vanuit de nek ontstaat. Deze nekpijn is meestal binnen een paar dagen weg. Maar wat als dat chronisch is en niet meer weg gaat? Of pijn in je kaken als je wakker wordt?

De pijnklachten kunnen door diverse dingen veroorzaakt worden, van een verkeerde (slaap)houding tot lichamelijke beperkingen/aandoeningen zoals onder andere Whiplash, Reuma, Artrose, Hernia, Fibromyalgie, Ehlers Danlos. Deze eventuele lichamelijke aandoening kunnen we natuurlijk niet wegnemen, maar we kunnen er wel voor zorgen dat je prettiger ligt in je bed en uitgeruster wakker wordt door je goed te adviseren, wat de juiste slaaphouding is en het helpen bij het vinden van een aantal ondersteunende slaapproducten zoals de Anti Nekpijn Pillow en het Slaapmaatje.

Verkeerde Slaaphouding

Veel mensen slapen op de zij, waarbij je in de diepe slaap (wanneer je spieren en het collageen gaan verslappen en je door de zwaartekracht) vaak naar voren kantelt, de bovenste knie en arm leg je voor je op de matras. We noemen dit: ,,Slapen in een tussenhouding”. Door deze verkeerde slaaphouding staan de banden, pezen en spieren continue onder (hoog) spanning, waardoor ook de gewrichten veel te verduren hebben.
Door de juiste slaaphouding aan te leren met een goed neksteunkussen en een Slaapmaatje, zorg je ervoor dat je in je diepe slaap nog steeds goed op de zij blijft liggen en dat je kaak, nek en romp goed worden ondersteund. Daarnaast worden je bekken en je knieën lekker ondersteund door te slapen met het Slaapmaatje.

Buikligging:

Kleine kinderen worden vaak op hun buik gelegd, zodat ze niet huilen. Later leer je deze lighouding zeer moeilijk af, zeker als je slaapt op een te harde matras (waarbij de schouder niet kan wegzakken in de matras) of op een bedbodem, die zich in niet of nauwelijks aanpast aan de matras. (zoals een boardplaat met gaatjes, een harde niet verende lattenbodem of een spiraalbodem)

Als je slaapt op een te harde matras, waarbij de schouder er niet kan in zakken, ga je automatisch ook op de rug of de buik liggen. Omdat in buikligging het hoofd naar links of rechts wordt gedraaid, vind er een torsie plaats in de nekwervels. Hierdoor kan er spanning ontstaan op de kaakspieren.

Pijnlijk kaakgewricht

Veel mensen worden s ’ochtends wakker met kaakpijn. Kaakklemmen en tandenknarsen zijn 2 van de  belangrijkste oorzaken van het wakker worden met pijnlijke kaken. De kaak is in beide gevallen vermoeid na een nachtje overactief in de weer te zijn geweest. Stress is een van de factoren, die kaakklachten veroorzaken en in stand houden.

En door te slapen op je buik lig je natuurlijk niet in de juiste houding voor een goede ondersteuning van de nek en de kaak. Door te leren slapen met een goed nek-ondersteunend hoofdkussen (Anti Nekpijn Pillow) waarbij ook de kaak ondersteund wordt verlaag je de spierspanning en wordt je zonder pijn wakker.

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is een van de meest voorkomende soorten hoofdpijn.
Spanningshoofdpijn voelt als een drukkende, knellende pijn aan beide kanten van uw hoofd, of als een strakke band om uw hoofd. Spanningshoofdpijn is een van de meest voorkomende soorten hoofdpijn. Het is een aandoening, die meer en meer gerelateerd is aan stress. Doet de hoofdpijn zich vaker voor, dan spreken we van chronische spanningshoofdpijn.

Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar 1 van de belangrijkste wordt veroorzaakt door een verkeerde lighouding (buikslapen).

Daarom is het belangrijk om het slapen op de buik af te leren.

De hoofdpijn kan soms verergeren bij spanning, een verkeerde houding of te weinig wisselen van houding, slecht slapen, moeheid of ergens tegenop zien. Door inspanning wordt de hoofdpijn niet erger. Door afleiding of ontspanning kan de pijn verminderen. Door gezond te leven en te bewegen kan de spanningshoofdpijn verminderen maar ook door een goede nachtrust. Besef dat een goed ondersteunend bed maar ook de juiste lighouding in combinatie met een goed ondersteunend hoofdkussen eigenlijk van levensbelang zijn.