Gewrichtspijn door Artritis of Artrose

Als iemand last heeft van gewrichtspijn, dan is dat aan de buitenkant niet te zien. Hoeveel pijn aan de gewrichten iemand ook heeft en hoe dat het dagelijkse leven beïnvloedt is dan ook niet duidelijk.

Daarom hebben mensen met gewrichtspijn vaak te maken met het vooroordeel dat zij zich aanstellen. Maar niets is minder waar.

Zowel Artritis als Artrose veroorzaken hevige pijnen, aan of eigenlijk in de gewrichten. Ook zijn het beiden reumatische aandoeningen. Toch zijn er grote verschillen tussen beiden.

Artritis en Artrose en slecht slapen

Omdat gewrichtsbanden slap worden en daardoor de botten niet meer op zijn plaats houden, zorgen een goed hoofdkussen en het slapen met ‘het slaapmaatje‘ voor een juiste ondersteuning in de diepe slaap en geeft het verlichting aan de pijn. Dit resultaat krijgt u ook wanneer u slaapt met het ‘For-U-Body‘ kussen.

Door te gaan slapen op een persoonlijk instelbare matras, zoals de Luchtgeveerde matras of de bodyform watermatras, kun je weer lekker liggen, zonder druk of knelpunten. Ook de Superior matras geeft een optimale ondersteuning en is gemaakt van zacht en soepel 100% Natuurlatex, waardoor druk en knelpunten verminderen.

Wij hebben door jaren lange ervaring in de winkel en door al jaren veelvuldig samen te werken met een aantal revalidatie-centra, fysiotherapeuten en ziekenhuizen in Nederland veel kennis op gedaan over een aantal aandoeningen.

Door al deze kennis en praktijk ervaring, kunnen we wel stellen:

Wij kunnen de oorzaak niet weg nemen, maar u wel verlichting bij het liggen en slapen geven.

Hoe werkt een gezond gewricht? In een gezond gewricht komen twee beenderen bij elkaar. Het gewricht werkt dan als een scharnier. Het kraakbeen dat zich op het einde van het bot bevindt, zorgt ervoor dat de persoon in kwestie goed en soepel kan bewegen. Bovendien werkt dit been als een schokdemper. Om het gewricht zit een vlies, dat synovium heet, dit scheidt een vloeistof af, dat er voor zorgt dat het kraakbeen glad en soepel blijft.

Het probleem bij Artrose Bij artrose neemt het kraakbeen in de gewrichten heel snel af. Het kan zelfs helemaal verdwijnen. Het kraakbeen slijt door dagelijks gebruik zo dat het onderliggende bot verdikt en naar buiten groeit in de vorm van een uitsteeksel dat eruit ziet als een soort bot, een soort ribbels. Als de aandoening heel ernstig is, slijt het kraakbeen zover af, zodat het onderliggende verdikte bot niet meer bedekt wordt. Deze botten wrijven dan direct over elkaar. Dit is niet alleen extreem pijnlijk, maar verandert in veel gevallen ook de vorm van het gewricht. Daarom hebben sommige mensen met artrose dan ook misvormde handen of knieën waarop bulten te zien zijn. Artrose kan overigens in elk gewricht voorkomen. Meestal komt artrose voor in de Nek, Heup, Onderrug en Knie

De oorzaken van Artrose De oorzaken van artrose zijn voor het grootste gedeelte onbekend. Mensen die eerder schade aan een bot, zoals bij een botbreuk of herhaaldelijk uitgerekte gewrichtsbanden hebben gehad, hebben een vergroot risico op de aandoening Atrose.

Artritis Bij artritis raakt het kraakbeen in een gewricht ontstoken. Je zou kunnen zeggen: Artritis is eigenlijk een auto-immuunziekte. Dit betekent dat het immuunsysteem geen verschil ziet tussen de gezonde cellen en de indringers zoals bacteriën of andere ziekmakers. Daardoor maakt het lichaam antilichamen aan en ontstaat er een chronische ontsteking. Ook bij artritis is niet duidelijk waarom het lichaam doet wat het doet. Meestal zijn het de knieën, handen, polsen, enkels, schouders en ellebogen, waar artritis in voor komt.

In Nederland hebben ongeveer 150.000 mensen last van reumatoïde artritis. Ongeveer 1 op de 5 mensen heeft last van een reumatische aandoening en in 2020 zal dat aantal met 38 procent zijn gestegen. (Bron gezondheidsnet.nl)