Nekpijn door telefoon of tablet

Nekpijn door telefoon of tablet

SMS-nekpijn? What’s-up-nekpijn?

nekpijn door telefoon of tabletSteeds meer mensen krijgen te maken met nekklachten als gevolg van smartphone- of tabletgebruik. Wetenschappers van de University of Nebraska waarschuwen voor de zogenaamde sms- of smartphone nek. Nekpijn door telefoon of tablet dus!
“Mensen zijn zo gefocust op het toestel, dat ze niet merken dat ze hun hoofd, nek en bovenrug voor langere tijd in een abnormale positie houden”, vertelt orthopedisch chirurg Chris Cornett. “Wanneer je je lichaam in een abnormale positie houdt, verhoogt de stress op de spieren en ontstaat vermoeidheid, spierspasmen en zelfs spanningshoofdpijn.”

Overbelasting
De term ‘sms-nek’ is voor het eerst gebruikt door een chiropracter uit Florida. Het betreft een overbelasting van het hoofd, de nek en de schouders als gevolg van een te grote druk op de wervelkolom door het naar beneden kijken. Deze nekpijn /overbelasting ontstaat dus niet alleen bij een telefoon, maar kan ook voortkomen uit het gebruik van een mp3-speler, e-reader of tablet.

nekpijn door telefoon of tabletProbleem
Cornett ziet steeds meer patiënten met deze nekpijn door telefoon of tablet klachten en ervaart ze zelf ook. “Aangezien het gebruik van deze technieken toeneemt, verwacht ik dat het probleem van de sms-nek nog vaker voor zal komen. Mogelijk leidt de spanning in de nek ook tot druk op de nekwervels en -gewrichten. Dit maakt de klachten alleen maar ernstiger.”

Oplossingen
Volgens Cornett is het van belang om de apparaten altijd op oogniveau te houden.
Daarnaast benadrukt hij het belang van pauzes en sporten.
Een sterke, flexibele rug en nek helpen je namelijk de druk op de nek te verminderen.(bron: gezondheidsnet.nl)

Een goed neksteun kussen en slapen met het slaapmaatje voor een stabiele zijslaap-houding zorgen voor de meest optimale ontspannen slaaphouding, zodat gedurende de nacht, de spieren en banden rondom de nek zich zoveel mogelijk kunnen herstellen.