Oorzaken nekpijn: fibromyalgie en slapen zonder pijn gaan vaak niet goed samen.

fibromyalgieFibromyalgie is een van de meer dan 100 reumatische aandoeningen en betekent letterlijk: pijn in spieren en bindweefsels. Het valt in de categorie weke-delen-reuma, een vorm van reuma waaraan in Nederland 460.000 mensen lijden (TNO-rapport 2007).

Fibromyalgie is geen aandoening met een aanwijsbare oorzaak, maar een verzamel naam van specifieke ziekte verschijnselen en klachten (een syndroom).

Het kenmerkt zich door pijn in spieren en gewrichten, (ochtend) stijfheid en chronische vermoeidheid. Fibromyalgie is geen ontsteking en geen slijtage, en niet zichtbaar bij beeldvormend onderzoek.

De stekende, brandende, zeurende pijn bij fibromyalgie kan sterk wisselen in hevigheid, plaats en duur. Soms treft het de knieën, dan weer de nek- en schouderpartij, weken later zit de pijn ineens in de heupen. Soms is het weer van invloed, maar vaak is er geen aanwijsbare reden.

Fibromyalgie en slapen

Fibromyalgie is niet te genezen, maar met medicijnen, fysiotherapie en oefeningen kan je houding worden verbeterd en de pijn worden verminderd.
Door in de toekomst te gaan slapen met het ‘For-U-Body kussen‘ of de ‘Anti Nekpijn Pillow‘  en ‘Slaapmaatje‘  schept u voor uzelf een slaapklimaat, waarbij het lichaam (wervels en spieren) in stabiele zijligging, veel beter wordt ondersteund, waardoor de pijn afneemt en u van een veel betere nachtrust geniet.

Door te gaan slapen op een persoonlijk instelbare matras, zoals de Luchtgeveerde matras of de bodyform watermatras, kun je weer lekker liggen, zonder druk of knelpunten.
Ook de Superior matras geeft een optimale ondersteuning en is gemaakt van zacht en soepel 100% Natuurlatex, waardoor druk en knelpunten verminderen.

Wij hebben door jaren lange ervaring in de winkel en door al jaren veelvuldig samen te werken met een aantal revalidatie-centra, fysiotherapeuten en ziekenhuizen in Nederland veel kennis op gedaan over een aantal aandoeningen.

Door al deze kennis en praktijk ervaring, kunnen we wel stellen:

Wij kunnen de oorzaak niet weg nemen, maar u wel verlichting bij het liggen en slapen geven.

De meest voorkomende klachten zijn van Fibromyalgie:

Naast pijn is het vooral de vermoeidheid die mensen met fibromyalgie in hun dagelijks functioneren belemmert.

• spierpijn en (ochtend)stijfheid
• pijn in de weke delen rondom gewrichten (bindweefsel, aanhechting pezen)
• ernstige vermoeidheid
• neerslachtigheid
• slecht slapen
• krachtverlies, zwaar gevoel, tintelingen in armen of benen
• opgezette vingers
• hoofdpijn
• concentratiestoornissen
• darmklachten, buikpijn

Waar komt die nekpijn toch vandaan?

Fibromyalgie heeft geen aanwijsbare oorzaak en beschrijft slechts de situatie: pijn in spieren en bindweefsels. Er bestaan wel enkele theorieën over het ontstaan van de klachten:
• Pijn wordt anders ervaren: uit hersenonderzoek is gebleken dat fibromyalgiepatiënten een andere verwerking van pijnprikkels hebben.
• Verstoring in de werking van hormonen en neurotransmitters door overmatige blootstelling aan stress en spanning (overprikkeling). Bijvoorbeeld van het hormoon serotonine, dat een rol speelt bij pijnbeleving, het gevoel van welbevinden en de afgifte van het slaaphormoon melatonine.
• Gewoonlijk herstelt het lichaam zich ‘s nachts. Fibromyalgiepatiënten slapen vaak slecht (door pijn, ongemak), waardoor hun lichaam onvoldoende tot herstel komt.

(Bron: vereninging voor fibromyalgie)

Review
“Sinds ik slaap met het anti nekpijn kussen is mijn slaap duidelijk verbeterd en rust ik beter uit.
Ook het slapen met een ,,Slaapmaatje” geeft een enorme verlichting.”
(Een vrouw met fibromyalgie)