Spanningshoofdpijn is een van de meest voorkomende soorten hoofdpijn in onze maatschappij. Het is een aandoening, die zeer nauw gerelateerd is aan stress. Doet de hoofdpijn zich vaker voor, dan spreken we van chronische spanningshoofdpijn. Dit wordt vaak veroorzaakt door een verkeerde lighouding (buikslapen). Belangrijk is om het buikslapen af te leren.

Vaak hebben mensen ’s ochtends kaakpijn.

De oorzaak van de kaakpijn moet dan vooral gezocht worden in de slaapactiviteit, waarbij bijvoorbeeld ook tandenknarsen een probleem vormt. Ook kaakklemmen, waarbij de kaken met kracht op elkaar geklemd worden is een veel voorkomend probleem. De kaak is in beide gevallen vermoeid na een nachtje overactief in de weer te zijn geweest. Stress is een van de factoren, die kaakklachten veroorzaakt en in stand houdt. Bij bewegingen in het kaakgewricht kunnen kaakgewrichtsgeluiden worden waargenomen, dat zijn knappende of schurende geluiden. Ook kan het zijn dat de spieren in een verhoogde spanning kunnen raken, wat op zijn beurt een hevige hoofdpijn met zich kan mee brengen. De kaakspieren zijn namelijk een van de sterkste spieren van het lichaam. Mensen met kaakklachten gaan vaak anders om met stress dan mensen zonder kaakklachten. De fysiotherapeut kan behandelen door het geven van een ontspanning-massage rond de kaak en schouderregio. Dit vooral om de spanning van de spieren, die de kaak bewegen te neutraliseren. Daarnaast kan de fysiotherapeut de patiënt leren de kaken te laten ontspannen.

Slaaphouding

Echter de belangrijkste oorzaak is ook hier vaak een verkeerde lighouding. Kleine kinderen worden vaak op hun buik gelegd, zodat ze maar niet huilen. Later leert men deze lighouding zeer moeilijk af, zeker als men slaapt op een te harde matras (waarbij de schouder niet kan wegzakken in de matras) of op een bedbodem, die zich in niet of nauwelijks aanpast aan de matras. (zoals een boardplaat met gaatjes, een harde niet verende lattenbodem of een spiraalbodem) Als men slaapt op een te harde matras, waarbij de schouder niet kan inzakken, gaat men automatisch op de rug of de buik liggen. Omdat in buikligging het hoofd naar links of rechts wordt gedraaid, vind er een torsie plaats in de nekwervels. Hierdoor kan er spanning ontstaan op de kaakspieren. Omdat deze kaakspieren in de diepe slaap ontspannen, hangt de kaak, indien men niet slaapt op een neksteunkussen, er losjes bij. ‘s Morgens kan dit hoofdpijn als gevolg hebben.

Ingewikkeld gewricht

Het kaakgewricht is een zeer ingewikkeld gewricht, dat tussen de kaak en de onderzijde van de schedel is gelegen. Het kaakgewricht is qua bouw een van de meest ingewikkelde gewrichten van het menselijk lichaam. Het is omgeven door een ingenieus stelsel van banden en pezen en een groot aantal spieren die de kaak bedient. Als er ook maar iets met een van de structuren van het gewricht aan de hand is kan dit al grote gevolgen hebben voor het functioneren van de kaak en daarmee een grote belemmering worden voor de patiënt. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat de discus in het kaakgewricht niet goed op de plek zit. De discus is een klein botschijfje dat te vergelijken is met de knieschijf. Het zit verbonden aan het kaakkopje. Wanneer de discus niet goed op zijn plek zit, kan het voorkomen, dat de kaak niet ver genoeg open en/of dicht gaat, of dat de kaak asymmetrisch open en/of dicht gaat. Ook hier is het goed om de fysio- of manueel therapeut te raadplegen.

Ons advies voor minder Spanningshoofdpijn:

Slaap op een goed persoonlijk afgesteld neksteunkussen, zoals de “Anti Nekpijn Pillow” i.p.v. een opschud kussen. Voor zijslapers: Slaap altijd met een “Slaapmaatje” en zorg dat in zijligging de kaak op het kussen ligt. Om goed in de zijligging te kunnen slapen, is het belangrijk dat de schouder kan wegzakken in de matras. Dit heeft vooral te maken met de bedbodem, heeft u een houten plaat met gaatjes, een spiraalbodem of niet verende lattenbodem, is ons advies dit te vervangen voor een goed verende lattenbodem of boxspring bodem bestaande uit pocketveren.